ISIScom

Aktuális ajánlatunk

Szélessávú vezeték nélküli kapcsolat esetén (MDSL)

Az alábbiakban a hozzánk beérkező kérdések közül választottuk ki azokat, melyekkel Önök leggyakrabban fordulnak munkatársainkhoz. Reméljük, az itt felsorolt válaszaink segítségére lesznek.
  • Az időjárás befolyásolja-e a letöltési sebességet?
  • Mennyire stabil a sávszélesség, ill. mi befolyásolja?
  • Néha nem annyival megy a letöltés, mint a maximális sebesség?
  • Mi az a bridge, power-over adapter, router?
  • Ha megszakad a kapcsolatom mi a teendő?
  • Lassúnak tűnik a kapcsolat. Miért?
  • Be kell-e jelenteni a számítógép vagy hálózati kártya cserét?
Az időjárás és az elektormágneses viharok befolyásolják-e a letöltési sebességet?

Általában nem. A jól kiépített MDSL kapcsolat kellő tartalékokkal rendelkezik az időjárási viszonyok kiküszöbölésére. Extrém nagy havazás, vagy igen sűrű köd kismértékben ronthat a kapcsolat minőségén, de ez a mindennapi használatban nagyon ritkán vehető észre.
Az elektromágneses viharok érezhető változást ne okoznak, ráadásul elég ritkán és rövid ideig vannak jelen, a föld közelében alig kimutatható a hatásuk.

Mennyire stabil a kapcsolat, a sávszélesség, ill. mi befolyásolja?

Az MDSL lapú Internet előfizetések, maximális le és feltöltési sebességei nem garantált értékek, éppúgy mint az ADSL kapcsolatoké, bár törekszünk arra, hogy a maximális sebességek a lehető legnagyobb százalékban álljanak rendelkezésre.
A kapcsolat stabilitását szinte kizárólag a környezetünkben jelen lévő rádiófrekvenciális zajok nagysága határozza meg. Az MDSL kapcsolat kiépítését egy helyszíni műszaki bevizsgálás előzi meg, melynek eredménye alapján döntik el a telekommunikációs szakemberek, hogy a stabil MDSL kapcsolat kiépíthető-e. Ennek ellenére ritkán, de előfordulhat az idő előrehaladtával, hogy a kapcsolat minősége megromlik, ilyenkor a hibabejelentés után a szakemberek kivizsgálják a hiba okát, és rövid időn belül elhárítják azt.
Előfordulhat, hogy időközben az Ön háza és az adó közé egy magas épület épült, ami a vételt nagyban megnehezíti. Ilyenkor csak a vételi hely áthelyezése a megoldás.
 

Néha nem annyival megy a letöltés, mint a maximális sebesség?

Ennek számtalan oka lehet, de a leggyakrabban előforduló ok, az elérni kívánt szerver, vagy egy távoli csatlakozási pont túlterheltsége.

Mi az a bridge, power-over adapter, router?

A bridge (vagy 'beltéri berendezés') az az eszköz amely a mikrohullámú jeleket átalakítja az Ön számítógépe számára fogadható jelekké.
A power-over adapter biztosítja a vevő egység számára a tápellátást a számítógépbe csatlakozó UTP vezetéken keresztül. Ez az az eszköz amivel a bridge áramtalanítása is megoldható.
A router feladata összetett, elsősorban a családon/cégen belüli Internet megosztásért szokták alkalmazni, de igazán a tűzfal funkció ellátására érdemes beszerezni.

Ha megszakad a kapcsolatom mi a teendő?

Az MDSL kapcsolatokban előfordulhat rövid ideig tartó (néhány másodperc) kiesés, mely a PPPoE kapcsolat megszakadásához vezet. Ilyenkor kis idő múlva meg kell ismételni a csatlakozást és minden folytatható onnan ahol abbamaradt.
Amennyiben a csatlakozás sikertelen, meg kell győződni arról, hogy nem csúszott-e szét valahol egy csatlakozó, áram alatt van-e a bridge, esetleg nem tiltottuk-e le a hálózati kapcsolatot.
Ha ezek a teljesen hétköznapi hibák kizárásra kerültek, és a kapcsolat továbbra sem aktív, nézzük meg a brigde kijelző lámpáit, (amennyiben lehetséges) és győződjünk meg róla, hogy minden a megszokott állapotban van-e. (1 piros és két zöld lámpa világít)
Célszerű ilyenkor a bridget 1-2 percre áramtalanítani majd ezután megkísérelni a csatlakozást. Sok esetben a "hibák" kis idő múltán megszűnnek ezért érdemes várni egy kicsit. Ha tartósan sem sikerül a kapcsolatot aktiválni, az ügyfélszolgálat telefonszámán be kell jelenteni a hibát, lehetőleg pontosan körülírva az itt említettek alapján.
Amennyiben az Ön kapcsolata nem PPPoE azonosítású, hanem a hálózati kártya fizikai címével azonosított, akkor a hálózati kártya csere, vagy a Windows XP újratelepítése problémát okozhat.

Lassúnak tűnik a kapcsolat, miért?

Abban az esetben, ha Ön elindított a háttérben egy letöltést (vagy többet is) esetleg fájlmegosztó fut a háttérben, akkor ezek a folyamatok oly mértékben lelassíthatják a böngészést és a levelek le és feltöltését, ami már zavarhatja a megszokott munkát. Sok esetben ezek a folyamatok annyira rejtve zajlanak, hogy Ön elsőre nem is látja, csak, ha részletesen végignézi a megnyitott alkalmazásokat. A több felhasználóval használt Windows XP esetében ez halmozottan előfordulhat, hiszen a család bármely tagja elindíthatott a saját profiljában egy letöltést, és egy felhasználóváltásos bejelentkezéskor ez a folyamat az Ön profiján nem látszik.
Ilyenkor a nem kívánt le/feltöltéseket meg kell állítani.
Előfordulhat az is, hogy kémprogramok (Spy) vagy vírusok lassítják nem csak a kapcsolatot, hanem magát a számítógépet is. Az érzet ilyenkor is az, hogy lassabba történnek a folyamatok mint eddig. Ezek a jelenségek megfelelő vírusvédelemmel és tűzfallal elkerülhetők. Ha már megtörtént a fertőzés, forduljon hozzánk bizalommal, tapasztalt szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.

Be kell-e jelenteni a számítógép vagy hálózati kártya cserét?

Igen, feltétlen szükség van az új hálózati kártya fizikai címének a bejelentésére.
Egy "command" ablakban (Start menü/Futtatás ablakban cmd parancs beírása után jelenik meg) az "ipconfig /all' parancsra kilistázódnak azok a fontos információk, melyre szükség van. Ebből Önnek a "Fizikai cím" sorban szereplő 12 karakterből álló szám és betűkombinációt kell ügyfélszolgálatunkra bejelentenie.
 

Mikrohullámú Internet lefedettség

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft.

9700 Szombathely, II. Rákóczi Ferenc u. 1.

Tel.: 94/ 900 - 900, Fax: 94/ 50-16-17

Copyright © 2015. ISIS-COM. Minden jog fenntartva.